Club des Jeunes Entrepreneurs
GİRİŞİMCİLİK KULÜBÜ ADAYLARI İÇİN HABERLER
https://www.sjd.org.tr/post/messkodlamaegitimleri
https://www.sjd.org.tr/post/eniyisatispazarlamadatrbirincisi
GENÇ GİRİŞİMCİLER KULÜBÜ
9 Ekim 2017 Pazartesi günü, Saint-Joseph’liler Derneği Sosyal Tesisleri Burunelle’de Saint-Joseph Lisesi ve Genç Başarı Vakfı arasında; Okul Müdürümüz Paul Georges, Genç Başarı Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Barış Tezcan ve Yönetim Kurulu Üyelerimizin katılımı ile Derneğimizin öncülüğünde bir protokol imzalanmış ve Okulumuzun Girişimcilik Kulübü resmi olarak faaliyete geçmiştir. Protokol için :
“Öğrencilerimizi inovatif birer girişimci olarak yetiştirmek” vizyonuyla faaliyetlerine başlayan Genç Girişimciler Kulübü, öğrencilerin yeni iş fikirleri yaratmalarına, gerçek birer şirketi yönetmelerine ve bütün süreçleri deneyimlemelerini amaçlamaktadır. Hedefimiz bu konuda düzenlenen ulusal ve uluslar arası yarışmalarda zirveye ulaşmaktır.
Girişimcilik ekosistemini öğrencilere tanıtırken, onların iletişim, çevresel gözlem, teknoloji, dinleyici olma, takım oyuncusu olma gibi becerilerini; amaç belirleme, karar verme, insan ilişkileri, pazarlama, finans, muhasebe, yönetim, denetim, sorun çözme gibi yönetsel becerilerini; risk alma, inovasyon, değişimi yönetme, kararlı olma, vizyon sahibi olma gibi bireysel becerilerini geliştirmeyi hedeflemekteyiz. Bu süreçlerde yapılacak yetkinlik belirleme testleri ile öğrencilerin farklı alanlardaki yetkinliliklerinin farkına varmasına katkıda bulunulmaktadır.
Saint-Joseph öğrencileri ve mezunları, faaliyetler çerçevesinde iş hayatının önde gelen iş insanları tarafından verilen, motivasyonunu arttırıcı, sunum ve seminerler ile bu konularda teorik ve pratik bilgilerini arttırmaktadırlar.
BİRÇOK KURUM İLE İŞ BİRLİĞİ YAPILMAKTADIR
Öğrencilere mesleklerin tanıtımı, o mesleğin önde gelen Saint Joseph’li mezunlar tarafından yapılmaktadır. Mezun ve öğrenciler belli bir aşamanın ardından melek yatırımcılar bir araya getirilerek, yatırım olanakları buluyor ve yatırım ile ilgili aranılan özellikler hakkında bilgilendirilmektedir.
Projenin ilk aşamasında Genç Başarı Vakfı ile işbirliğine girildi. Eylül 2017 itibarıyla uygulamaya konan protokol ile lise öğreniminde bulunan öğrencilere erişim sağlanmaktadır.
Diğer konu uzmanı kuruluşların işbirlikleri ile “öğrencilere girişimcilik ekosistemini tanıtmak” amacıyla çıkılan yolda gençlerin aşağıdaki sorulara yanıt bulması ve adı geçen konular hakkında deneyim kazanması amaçlanmaktadır;
-
İş fikri nasıl bulunur?
-
İş planı nasıl yapılır ve iş modeli nasıl oluşturulur?
-
Şirket nasıl kurulur?
-
Girişimciler için finansmana erişim yolları,
-
Satış, strateji ve kanalları yönetimi, pazarlama, dijital pazarlama, e-ticaret, sürdürebilirlik, ticarette etik kavramı konularında eğitimler vererek, farkındalıklarını ve bilgilerini arttırmak, şirket yönetme ve liderlik becerilerini geliştirmek,
-
Network sağlamak,
-
Gelecekteki girişimlerindeki hatalarını en aza indirmek.
ÖĞRENCİLER GERÇEK ŞİRKETLER KURARAK YÖNETMEYE BAŞLADILAR
Bu proje ile öğrenciler ekiplere ayrılarak buldukları iş fikirleri ile Milli Eğitim Bakanlığı onaylı gerçek şirketler kurabilmekte ve Ekim-Mayıs arasında uygulayacakları iş modellerini hazırlayarak, görev dağılımı yapmakta, finansmanlarını bularak, ürünlerini ürettirerek, satarak ve kâr etmeye çalışmaktadırlar. Her Mayıs ayında şirketlerini kapatarak ve varsa kârlarını Saint-Joseph’liler Derneği Eğitim Bursu’na bağışlayarak öğrenim çağındaki öğrencilere çok önemli katkılarda bulunmaktadırlar. En önemli nokta her şeyi kendilerinin yapıyor olmasıdır. Bu çalışma ile öğrencilerin bilgi ve potansiyellerini açığa çıkarmaları, kendilerini ve yapabileceklerini görmeleri büyük faydayı teşkil ediyor.
HEDEFTE ÖDÜLLER VAR
Projelerini tamamlayan öğrenciler, projenin tamamlanmasını takiben Genç Başarı Vakfı tarafından verilen ve uluslar arası geçerliliği bulunan referans mektuplarına da sahip olmaktadırlar. Öğrenciler kendi iş fikirleri ile kurdukları şirketleriyle Haziran ayında Genç Başarı Vakfı’nın her yıl bu projeye katılan okullar arasında açtığı yarışmaya katılıyor ve şirketlerini tanıtmakta; birinci olmaları hâlinde ise Türkiye’yi yurtdışında temsil etme şansına sahip olmaktadırlar. Yaşadıkları bu sürecin onlara çok büyük bir deneyim kazandırdığı muhakkaktır.
Yükseköğretim aşamasındaki mezunları iş hayatına hazırlandıkları bu önemli aşamada yalnız bırakmamak kulübün öncelikleri arasında yer almaktadır. Bu süreçte Yeni bir lider Derneği işbirliği ile girişimci adayları iş hayatını yakından tanıma ve bu hayata güçlü bir giriş yapma fırsatı bulabilmektedirler.
Genç Girişimciler Kulübü’nün girişimcilik ekosistemindeki ilk aktivesini, bütün dünyanın takip ettiği ve bütün ülkelerde aynı haftada düzenlenen Global Girişimcilik Haftası’nda yapması planlandı. Girişimcilik Kulübü’ndeki öğrenciler, Kasım ayı içindeki bu bir hafta boyunca üç aktivite gerçekleştirdiler. Böylece Saint-Joseph, dünya girişimcilik ekosisteminde, Fransız okulları arasında ilk defa yer aldı.
SAINT-JOSEPH CAMİASI GÜCÜNÜ GİRİŞİMCİLERDEN ALIYOR
Projenin ikinci aşamasında, hâlen üniversite eğitimine devam eden mezunlara, “modüler girişimcilik eğitimleri” hazırlayarak, onların da bu sürece dahil olmasını amaçlanmaktadır. Camia mensuplarının katılımları, Genç Başarı Vakfı ve Yeni bir lider Derneği kuruluşlarının katkıları ile Saint-Joseph mezunlarına kariyer ve kişisel gelişim seminerleri ile Genç Profesyoneller Programı’na katılımları sağlanmaktadır. Nihai hedef ise iş hayatına atılmış, Saint-Joseph’lilerin start-up şirketlerine yatırım yapacak bir Saint-Joseph fonu oluşturulmasıdır.
Club des Jeunes Entrepreneurs Hakkında Röportajlar
Genç Girişimciler Kulübü Projesi’nin sürdürülebilir olmasının ve öğrencilerin projeye sahip çıkmasını sağlamanın çok önemli olduğunu vurgulayan Saint Joseph’liler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Başkan Yardımcısı Alp Sunar’84, projenin ulusal ve uluslar arası alanda ödüller kazanması hedeflediklerini ifade ediyor.
Saint Joseph’liler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Başkan Yardımcısı Alp Sunar, Genç Girişimciler Kulübünün elde edeceği başarının Saint-Joseph markasını daha da yukarıya taşıyacağını belirtiyor.
Öncelikle bize kendinizi birkaç cümle ile tanıtabilir misiniz? Bir de bu projedeki pozisyonunuzu öğrenebilir miyiz?
Saint Joseph’ten 1984 yılında mezun oldum. İş makineleri yedek parçaları İş makineleri yedek parçaları ithalatı ve Türkiye genelinde pazarlaması, bunun yanı sıra iş elbiseleri üretimi ve pazarlaması üzerine faaliyet gösteren iki şirketim bulunuyor. GYİAD ve DEİK’in İtalya, Fransa, Belçika ve Kore iş konseylerinde görev aldım. Melek yatırımcı belgesine sahibim ve yatırım yaptığım üç start-up bulunuyor. Saint-Joseph’liler Derneği’nde Başkan Yardımcısı ve Girişimcilik ve Coaching Çalışma Grubunun Başkanıyım ve bu projenin yürütülmesinde görev alıyorum.
Genç Girişimciler Kulübü (Club des Jeunes Entrepreneurs) fikri ne zaman ve nasıl ortaya çıktı?
Okulun projeye yaklaşımı nasıl oldu?
Yeni yönetim oluşurken bana girişimcilik kulübü çalışma grubunu kurmam ve yürütmem, birikimlerimi aktarmam konusunda talep geldi. Ben de kabul ettim ve bu vesile ile dernek yönetiminde yer aldım. Yaptığımız ilk toplantıda, girişimcilik ekosisteminin öğrencilere daha kapsamlı aktarılabilmesi ve bunun sadece bizim dönemimizde yapılan bir çalışma olarak kalmaması, daha çok öğrenciye ulaşarak, aktarımın kesintisiz bir şekilde sürdürülebilmesi için okulda bir “girişimcilik kulübü” kurulması fikri gelişti.
Biz bu fikri hayata geçirmek için harekete geçtik. Okulun projeye yaklaşımı da çok sıcak ve samimi oldu; önerimiz kabul edildi ve süreci Okul ile birlikte yürütmeye başladık.
Projenin hayata geçirilmesine karar verildikten sonra nasıl bir yöntem izlendi?
Dört kişilik bir ekiple çalışmaya başladık. Okulun onayı gelince, projeler için daha önce yaptıkları başarılı çalışmalarını bildiğimiz Genç Başarı Vakfı ve Yeni bir lider Derneği ile temasa geçtik. Belli bir iş planı ve takvim üzerinde projeleri oluşturduk, bunları Okul ile paylaştık ve süreci başlattık.
İlerleyen dönemde projenin nasıl bir boyut kazanacağını öngörüyorsunuz?
Okulda uygulamaya başlayacağımız bu projenin sürdürülebilirliğini sağlamak ve bu projeye öğrencilerin sahip çıkmasını sağlamak çok önemli. Bu kulübün başarısı Saint-Joseph markasını daha da yukarılara taşıyacaktır. Bu projenin hem ulusal hem de uluslararası ödüller kazanması hedeflerimiz arasında yer alıyor.
“Kulüp uluslararası platformda fırsatlar yakalama imkânı sunacak.”
Barış TEZCAN / Genç Başarı Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı
Genç nesil her geçen gün klasik öğrenim yöntemlerinden uzaklaşıyor. Gençler artık yaşayan ortamlarda deneyim kazanmayı, öğrenmeyi, hatta eğlenmeyi tercih ediyor. Okullarımızdaki özel içerikli kulüpler tam da bu noktada kritik bir önem kazanıyor. Çünkü bu kulüpler, öğrencilerin yaşamları boyunca yönelmek istedikleri konuları, araştırabilecekleri, öğrenebilecekleri, deneyimleyebilecekleri imkânları sunmak için biçilmiş kaftan. Okul yönetimi ve kulüp öğretmeninin sunduğu alternatifler ve içerikler ile gençler, sorumluluk alabilecekleri, kendilerini ifade edebilecekleri ve eğlenerek öğrenebilecekleri bir alana sahip olurlar kulüpler sayesinde. Biz de Genç Başarı Eğitim Vakfı olarak Saint-Joseph Genç Girişimciler Kulübü’nün kurulmasından büyük mutluluk duyuyoruz. Gençlerimiz bu kulübün çatısı altında kendi mini şirketlerini kuracak, görev dağılımlarını yapacak, ürün ve hizmetlerini üreterek, satışını gerçekleştirecek ve şirketlerini okul yılı sonunda tasfiye edecekler. Bunun sonucunda da uluslararası platform ve etkinliklerle dünya genelindeki fırsatları yakalama imkânına erişecekler.
“Başka bir okulda sahip olamayacağımız deneyimi yaşıyoruz”
Ceki Cem Levi & Kibele KÜRÜM
Saint-Joseph Lisesi 9.Sınıf Öğrencileri'nin projeye başlarken kaleme aldıkları yazı
Bu projeye ilk dahil olan kişilerdeniz. Başka bir okulda sahip olamayacağımız deneyimi bu proje aracılığıyla gerçekleştirme fırsatı bulduk. Bu yüzden yazımıza başlarken Saint-Joseph’liler Derneği’ne, çok sevdiğimiz lisemize ve öğretmenlerimize teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Projeye başlayalı üç ay olmasına rağmen, beklentilerimizin ötesinde, daha önce aklımıza dahi gelmeyen durumlar karşısında nasıl davranılacağını ve çözüm bulunacağını, kendimizden yaşça büyük insanlarla diyalog kurmayı, iş bölümü yapmayı, sınırlı zamanda yaratıcı şeyler üretmeyi öğrendik. Ancak tüm bunları gerçekleştirirken edindiğimiz başarma ve becerebilme hissi bizi en çok memnun eden şey oldu.
Burada öğrendiğimiz bilgilerin, girişimcilik konusunda ve iş hayatındaki insan ilişkilerini çözümlerken bize yol göstereceğine inanıyoruz. Bu noktaya kadar sadece şimdiye kadar deneyimlediğimiz olayları yazma fırsatı bulmuşken, yıl içinde kulüpte yapacaklarımız konusunda biraz bilgi vermek istiyoruz. Sıfır sermaye ile bir şirket kurmak ve büyük çaplı konferanslar düzenlemek gibi birçok öğrencinin deneyimleme fırsatı bulamayacağı olayların içinde görev alarak kendimizi daha fazla geliştireceğimizi düşünüyoruz.