top of page

Kısa Tarihçe

Saint-Joseph Lisesi’nin kuruluş tarihi olan 1870 sonrası, Dernek kuruluşu ile ilgili ilk adımların atılışı Osmanlı İmparatorluğu döneminde başlamış ve 1971’de şimdiki Saint-Joseph’liler Derneği’nin kuruluşuna kadar 3 dernek kurulmuş, ancak siyasi ve ekonomik nedenlerle çalışmalarına son vermişlerdir;
 

Amicale des Anciens Elèves de Saint-Joseph

Osmanlı İmparatorluğu döneminde, 1890’lı yılların sonunda, Saint-Joseph Lisesini bitirenler "Amicale des Anciens Elèves de Saint-Joseph"in (Saint-Joseph Mezunları Derneği) üyesi olurlardı. Orta-Doğu Bölgesi’ndeki diğer Lassallien okulların ‘Amicale’leri ile birlikte, "Association Amicale des Anciens Elèves des Frères du Levant"’ın üyesi olan bu dernek, Cumhuriyet döneminde etkinliğine son vermiştir.
 

Saint-Joseph Lisesi’nden Yetişenler Derneği

1947 yılında kurulan Saint-Joseph’ten Yetişenler Derneği’nin ilk Başkanı Mustafa İnkaya’dır. Başkan Yardımcılığı görevini Behiç Başaran'ın, Genel Sekreterlik görevini ise Ertuğrul Ceylan'ın üstlendiği Dernek Yönetim Kurulu, Kunduracı Tahsin Bey’in Altıyol’daki işyerinin arkasındaki odayı kiralayarak lokal olarak kullandılar. Oldukça havasız olan bu odada Mustafa Bey'in uzun konuşmaları üyelerin başını iyice ağrıtırken, Behiç Başaran'ın mizah duygusu yerinde taklitleriyle keyifler yerine gelirdi. Derneğe büyük hizmetler veren Mustafa Bey'in Ankara'ya atanması üzerine Behiç Başaran, Derneğin bir sonraki Başkanı olmuştur. 

 

Daha sonraki yıllarda Cem Sokağı’ndaki Assomption Kilisesi’nin bahçesindeki iki katlı ahşap bina derneğe ev sahipliği yaptı. Kısa sürede Moda’nın sosyal yaşamında seçkin yerini alan lokalin bahçesinde Saint-Joseph’lilerin yer aldığı ‘Saint-Joseph Spor Kulübü’  çalışmalarını özellikle basketbol ve voleybol dallarında sürdürdü. 1953’te işbaşına gelen dernek yönetimi Cem Sokağı’ndaki lokalin, yine Saint-Joseph’liler tarafından kurulan Kadıköyspor Kulübü’yle paylaşılmasına yeşil ışık yaktı. ‘Kadıköyspor’ kuvvetli kadrosuyla 1. kümede başarılı sonuçlar aldı. Ancak Cem Sokağı’nda tüm ilgi artık sportif başarıya odaklanmıştı. ‘Saint-Joseph’ten Yetişenler Derneği’nin etkinliğini Bahariye Caddesindeki Opera Apartımanı’nda sürdürmesine karar verildi. Dönemin başkanları, Feridun Verdi ve M. Henri Matalon’un öncülüğünde sürdürülen çabalar ne yazık ki sonuçsuz kalmış, Saint-Joseph’ten Yetişenler Derneği kapılarını 1956’da kapatmıştır. Cem Sokağı’ndaki Kadıköyspor Kulübü ise 60’lı yılların başında Efes Pilsen Spor Kulübü’ne devrolmuştur.
 

Saint-Joseph Lisesi Yüzüncü Yılı Kutlama Derneği

19 Nisan 1970’te kurulan Saint-Joseph Lisesi Yüzüncü Yıl Kutlama Derneği’nin amacı, ‘Saint-Joseph Lisesi’nin 100.yıl kutlama balosunu gerçekleştirmek’ olarak belirlenmişti. Bu Dernek amacına ulaştıktan sonra tasfiye edilmiştir.

Saint-Joseph’liler Derneği
 

1971 yılında kurulan Derneğin Yönetim Kurulu üyeleri bir süre ‘Union Française’de toplandılar. Bu kurumun kapanması üzerine okulun küçük bir odasında yapılan toplandılar. 1983’ten sonra Tümay Birsay'63'ın Zincirlikuyu'da tahsis ettiği ofiste faaliyetini sürdüren Derneğimiz, 1991’den 2013 yılı sonuna kadar etkinliğini okulun bahçesindeki ‘Caporal Evi’nde devam ettirmiş, bu binanın “Otistik Eğitim Merkezi” olarak düzenlenmesi kararı ile birlikte, yine okul içindeki şimdiki binasına geçmiştir.
 

Okul’a kapalı bir spor salonu armağan eden, tiyatro salonunun ilk yenilenmesini gerçekleştiren Derneğimiz, Saint-Joseph Lisesi öğrencilerine her yıl burs vererek katkıda bulunmaktadır.
 

Okul’a komşu ‘Girardin Bahçesi’ diye bilinen alanda 1985’te inşaatına başlanan Saint-Joseph’liler Derneği Sosyal Tesisleri’nin bir bölümü 1987’de, tamamı 1991’de hizmete girdi. Sonradan ‘Quartier’ adını alan sosyal tesisler 1992’den itibaren Saint-Joseph’liler Derneği Sosyal Hizmetler İktisadi İşletmesi tarafından işletilmiştir.

bottom of page