top of page
Ara
Saint-Joseph'liler Derneği

Saint-Michel & Saint-Joseph, İki Lisede Eşzamanlı Sergi!

Saint-Michel ve Saint-Joseph, ortak bir sergiye imza atıyor.


Gönüllülük esasında toplanmış, teorisyen ve sanatçılardan oluşan bir yapılanma olarak Extimate Kolektif yeni sergisini duyurdu. Kurucuları arasında Duru Dinç SJ'20 ve Şirag Şeşetyan SM'19 var.

Ekibin kurguladığı, “Claustrum” başlıklı bu ikinci sergi, 5 – 19 Ocak 2023 tarihleri arasında Saint-Michel ve Saint-Joseph Fransız liselerinin ortak ev sahipliğinde gerçekleşiyor. İstanbul’un iki yakasında, Ali Ateş Elmasoğlu, Büşra Çelik, Duru Dinç, Doruk Durlanık, Efna Güleç, Hazar Kertiş, Kadir Berkay Güleç, Naz Özkan ve Şirag Şeşetyan’ın işlerini bir araya getiren serginin açılışı 5 Ocak Perşembe akşamı lisemizde yapılacak.

Beynin bilinçle alakalı bölgesi anlamına gelen “claustrum” kelimesinin ana başlık olarak seçildiği sergi; kapatılmanın ve sonrasında da açılmanın karşılıklı sürecinden doğan anlam değişikliklerini ve bu değişiklikler sonucu ortaya çıkan diyalektik gerilimi inceliyor. Sergide yer alan eserler, bu kompleks kavramı, tarihsel, nörolojik ve teolojik düzlemlerde ele alıyor.



CLAUSTRUM


Sanatçılar: Ali Ateş Elmasoğlu, Büşra Çelik, Duru Dinç, Doruk Durlanık, Efna Güleç, Hazar Kertiş, Kadir Berkay Güleç, Naz Özkan, Şirag Şeşetyan

05-19. 01.2023


Açılış: 5 Ocak Perşembe, 17.30, Caporal Evi, İstanbul Saint-Joseph Lisesi

Extimate Kolektif’in “Claustrum” başlıklı ikinci sergisi, 5 – 19 Ocak 2023 tarihleri arasında Saint-Michel ve Saint-Joseph Fransız Liseleri’nin ortak ev sahipliğinde gerçekleşiyor. İstanbul’un iki yakasında, Ali Ateş Elmasoğlu, Büşra Çelik, Duru Dinç, Doruk Durlanık, Efna Güleç, Hazar Kertiş, Kadir Berkay Güleç, Naz Özkan ve Şirag Şeşetyan’ın işlerini bir araya getiren sergi, “claustrum” kavramını öznesi olarak benimsiyor.


“Claustrum” sergisi, kapatılmanın ve sonrasında da açılmanın karşılıklı sürecinden doğacak anlam değişikliklerini ve bu değişiklikler sonucu ortaya çıkacak diyalektik gerilimi inceliyor: Kavram nörolojik kullanımından, işaret ettiği iç/dış ya da pozitif/negatif alan gibi formel tezahürüne kadar uzanan geniş bir yelpazede ele alınıyor. Sergide yer alan eserler, bu kompleks kavramı, tarihsel, nörolojik ve teolojik düzlemlerde ele alarak, ziyaretçileri bir teorik ve estetik otopsiye katılmaya davet ediyor.


Farklı disiplinlerden gelen ve farklı medyumlarla çalışan, dokuz genç sanatçıyı bir araya getiren “Claustrum” sergisi; kolektif bir teorik çalışmanın ürünü olmanın yanı sıra, kolektifte yer alan her bir sanatçının metodik ve estetik farklılıklarının altını çizerek, zengin bir kavramsal bütünlük oluşturmayı hedefliyor.


Extimate Hakkında: Extimate Kolektifi, bünyesinde ortak bir proje etrafında gönüllülük esasında toplanmış, her türlü teorisyen ve sanatçıyı barındıran bir yapılanma olarak 2021 yılında Büşra Çelik, Saint-Joseph Lisesi 2020 mezunu Duru Dinç ve Saint-Michel Lisesi 2019 mezunu Şirag Şeşetyan tarafından kuruldu. Kolektif, “Dışarıda olan içeridekiyle birlikte düşünülür. İçerisi ise kendini ancak dışarıyı varsayarak kurar”: Bu düsturu bir metot haline getirmeyi ve böylece çağdaş düşün dünyasında kendine bir yer edinmeyi hedefler.


***


CLAUSTRUM


Artistes : Ali Ateş Elmasoğlu, Büşra Çelik, Duru Dinç, Doruk Durlanık, Efna Güleç, Hazar Kertiş, Kadir Berkay Güleç, Naz Özkan, Şirag Şeşetyan

05-19.01.2023


Vernissage : jeudi 5 janvier, 17.30, Maison Caporal, Lycée Saint-Joseph d’Istanbul

Les lycées français Saint-Michel et Saint-Joseph d’Istanbul ont le plaisir d’accueillir la deuxième exposition du collectif Extimate intitulée "Claustrum'' du 5 au 19 janvier 2023. L’exposition, dont le sujet porte sur le concept de "claustrum", rassemble, sur les deux rives d'Istanbul, les œuvres d'Ali Ateş Elmasoğlu, Büşra Çelik, Duru Dinç, Doruk Durlanık, Efna Güleç, Hazar Kertiş, Kadir Berkay Güleç, Naz Özkan et Şirag Şeşetyan.


L'exposition « Claustrum » examine les changements de sens tels qu’issus des processus mutuels impliqués par l’alternance de la fermeture et de l’ouverture, et la tension dialectique qui en résulte : le concept est traité dans un vaste spectre, allant de son utilisation en neurologie à sa manifestation formelle telle que l'intérieur/l'extérieur ou le positif/négatif. Les œuvres mises en avant par l'exposition invitent les visiteurs et visiteuses à participer à une autopsie théorique et esthétique en traitant ce concept complexe sur les plans historique, neurologique et théologique.


L’exposition “Claustrum” réunit neuf jeunes artistes qui travaillent dans différentes disciplines et avec divers médiums, autour d’un travail théorique collectif. Elle vise à créer une unité conceptuelle tout en soulignant les différences méthodiques et esthétiques entre chaque artiste.


À propos d’Extimate: Le collectif Extimate a été fondé en 2021 par Büşra Çelik, Duru Dinç – diplômée 2020 du lycée Saint-Joseph – et Şirag Şeşetyan – diplômé 2019 du lycée Saint-Michel. Le but du collectif est de réunir, sur la base de volontariat, des théoriciens et théoriciennes et des artistes qui travaillent dans des disciplines différentes autour d'un projet commun.

“Celui et celle qui est à l’extérieur réfléchit avec celui et celle qui est à l’intérieur. Quant à l’intérieur, il ne peut être construit qu’en supposant ce qui se trouve à l’extérieur”. Le collectif entend faire de cette devise une méthode, et se faire de la sorte une place dans le monde de la pensée contemporaine.





71 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page