top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıEsendal '10

İstanbul Saint-Joseph Lisesi’nden “Gece” Sergisi

Güncelleme tarihi: 17 Ara 2018

İstanbul Saint-Joseph Lisesi, Fransa’da 3 milyonu aşkın kişi tarafından ziyaret edilen “Nuit” (Gece) sergisine 13 Kasım 2018 – 18 Ocak 2019 tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor. Fransa Büyükelçiliği ve Türkiye Fransız Kültür Merkezi’nin desteğiyle, Paris’teki Muséum National d’Histoire Naturelle (Ulusal Doğa Tarihi Müzesi) iş birliğiyle gerçekleştirilen sergi, izleyicileri gecenin şiirsel ve gizemli dünyasına davet ediyor.

İstanbul Saint-Joseph Lisesi, Fransa’da milyonlarca ziyaretçiye ulaşan “Gece” sergisine ev sahipliği yapıyor. 2014 yılında Paris’teki Ulusal Doğa Tarihi Müzesi’nde (Muséum National d’Histoire Naturelle) gerçekleştirilen sergi, Saint-Joseph Lisesi Doğa Bilimleri Merkezi Koordinatörü Ahmet Birsel’in küratörlüğü ve Fuat

Eşrefoğlu’nun sergi mekan tasarımı ile Türkiye’deki izleyicilerle buluşuyor. Fransa Büyükelçiliği ve Türkiye Fransız Kültür Merkezi gibi önemli kurumların desteğiyle gerçekleştirilen sergiyi, 18 Ocak 2019 tarihine kadar hafta içi her gün 15.00-18.00 saatleri arasında ziyaret etmek mümkün.

Geceye farklı bir bakış açısı getiriyor Günümüzde doğadan uzak kalan insanı tabiatla tekrar bir araya getirmeyi hedefleyen “Gece” sergisi, “Gökyüzü”, “Doğa” ve “Uyku” olmak üzere üç ana bölümden oluşuyor. “Gökyüzü”, gökyüzünün yapısını, Ay’ın ve gezegenlerin hareketlerini ele alırken; “Doğa”, omurgalı ve omurgasız türlerin gece davranışlarını ve duyularını kullanma şekillerini; “Uyku” ise, uykunun evrelerini, hayatımızdaki önemini ve ışık kirliliğinin etkilerini anlatıyor.


SJ'liler Derneği
İstanbul Saint-Joseph Lisesi’nden “Gece” Sergisi

Gece karanlığında ormanda yaşam deneyimi Saint-Joseph Lisesi’nin geniş fauna koleksiyonundan bir tahnit seçkisine de yer veren “Gece” sergisi, bilgilendirme panoları, multimedya istasyonları ve doğa sesleriyle ziyaretçilerine, gecenin karanlığında hüküm süren orman yaşamını deneyimleme olanağı sağlıyor. Sergi boyunca alacakaranlıkta bir ormanda gezinen ziyaretçi, her adımında duyacağı yaprak sesleri eşliğinde ağaçların ve farklı hayvan türlerinin arasından geçerek gecenin şiirsel ve gizemli dünyasında bir yolculuğa çıkıyor.


Doğa Bilimleri Merkezi Hakkında: DoğaBilimleriMerkezi(DBM),yaklaşık250m2​’​likalanda,yüzyılıaşkınsüredirlisenin arşivinde toplanan tarihi hayvan tahnitlerini, mineral, bitki koleksiyonlarını ve Robert Kolej’e ait olan koleksiyonların bir kısmını sergilemektedir. 140 yıllık bir bilimsel merakın ve çalışmanın eseri olan merkez, Türkiye’nin alanındaki tek örneğidir. 1800'lerin sonlarından 1960'a kadar toplanmış ve özel tekniklerle doldurulup korunmuş 30.000 hayvan türünü ve 40.000 bitki çeşidini bir araya getiren bu koleksiyon, Türkiye'nin biyoçeşitliliğini gözler önüne sermektedir.

Doğa Bilimleri Merkezi, 2010 yılından bu yana, her yıl, diğer okullardan gelen 6.000’i aşkın öğrenci tarafından ziyaret edilmektedir.

62 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page